PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

De teelt en milieu
 
 

De teelt en milieu

Het klimaat en de grondsoort bepalen de wijze waarop aardappelen worden geteeld. Maar ook consumentwensen spelen een rol. Deze letten steeds meer op milieu-aspecten bij de teelt.

Een milieuvriendelijke teelt wordt door de moderne consument belangrijk gevonden. Daarom gaan Nederlandse aardappeltelers steeds vaker over tot ge?ntegreerde of biologische teelt. Ook zijn kwekers voortdurend op zoek naar aardappelrassen die op eigen kracht ziekten en plagen het hoofd kunnen bieden. Bij de ge?ntegreerde teelt gebruikt de teler zo min mogelijk kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. En als er dan gewasbeschermingsmiddelen ingezet worden, zijn dat middelen die het milieu het minst belasten. Bij de biologische of ecologische teelt past de boer geen enkele chemische meststof of bestrijdingsmiddel toe. 

Aardappelen uit de biologische teelt zijn herkenbaar aan het EKO‑keurmerk. De naleving op de wettelijke productie, verwerking en handel van de biologische teelt van deze aardappelen wordt verzorgd door Skal, een door de Nederlandse overheid aangewezen controle­-organisatie. De Nederlandse biologische aardappelen zullen ook het nieuwe Europese logo voor biologische producten gaan gebruiken dat in 2002 ge?ntroduceerd wordt. 

De Nederlandse aardappeltelers, handelaren en fabrikanten hebben op eigen initiatief afspraken gemaakt over een verder afnemend gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Er is een certificering voor telers die werken volgens de voorwaarden van de Stichting Milieukeur en het Kwaliteitsproject Akkerbouw (KPA), dat gericht is op een kwalitatief hoogwaardige en duurzame wijze van produceren. Ook bereiden Nederlandse telers zich voor op richtlijnen van de Eurep/Gap. De Nederlandse overheid stimuleert de biologische teelt. Het streven van de Nederlandse minister van Landbouw is om in 2010 op circa 10% van het landbouwareaal biologisch te werken.