PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

Aardappel folklore
 
 

Aardappel folklore

Bijgeloof en toekomstvoorspellen

 

  • In het oude Peru gebruikten vrouwen aardappels om de toekomst te voorspellen: ze telden het aantal knolletjes in een mand; een even aantal zou in het nieuwe voorjaar voorspoed geven.

  • Het eenpansgerecht zou met aardappels ontstaan zijn: temidden van andere groenten en vlees viel de aardappel niet op daar hij geen uitgesproken smaak heeft. En dat niet‑opvallen was nodig in de tijd dat de aardappel een nog niet geaccepteerd voedingsmiddel was en hij allerlei ziekten heette te veroorzaken.
  • In veel streken was het gewoonte aardappels te poten bij Volle Maan of op Goede Vrijdag ‑ op welke datum die ook viel (kan tot een maand verschil uitmaken). Vroege aardappels moesten dan op Pinksterdag gerooid worden. Op andere tijdstippen zou de oogst minder overvloedig zijn.
  • Ierland kende speciale rooidagen. Zo mochten er in het graafschap Galway geen aardappels geoogst worden voor Garland Sunday, de laatste zondag in juli. In Kerry, dat zuidelijker ligt, vanaf 7 juli, de dag van de lokale beschermheilige.
  • Een zwangere vrouw, wilde ze niet een kind met een groot hoofd baren, kon zich maar beter niet aan aardappels tegoed doen en zeker niet bij de avondmaaltijd.