PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

De aardappel
 
 

De aardappel

De aardappel is een zo ingeburgerde en alledaagse groente dat de meeste mensen er nauwelijks aandacht aan plegen te besteden.

Nieuwe aardappels worden wel met enig enthousiasme gekocht maar over het algemeen bekommert men zich weinig om de kleurloze knol. De aardappel is de meest verkochte en gegeten groente van het westelijk halfrond - de gemakkelijke maagvuller waar je altijd van op aan kunt. Hij paart een hoge voedingswaarde aan uitermate veelzijdig culinair gebruik en heeft een bijzondere zij het korte geschiedenis achter zich. 

Zowel de plant zelf als zijn eetbare knollen worden aardappels genoemd. De knollen zijn niet de wortels van het gewas maar de opzwellingen aan het eind van ondergrondse stengels (stolonen of uitlopers), die de plant als opslagorganen dienen en waarmee hij zich vegetatief vermeerdert. De plant groeit tot een hoogte van 60-90 cm in forse, kantige, rijkbebladerde stengels. Het loof bestaat uit onregelmatig, geveerd blad, vari?rend in grootte. De bloempjes, kelkjes met 5 vergroeide kroonblaadjes, staan in bijschermen en zijn wit, lila of violet van kleur. Er zijn ook rassen die niet bloeien. De besvruchten met platte zaadjes doen aan miniatuur-tomaten denken. Het zijn echter de knollen en niet de zaadjes die gewoonlijk gebruikt worden om nieuwe planten te telen. De ogen of pitten van een aardappel zijn in feite knoppen die een volgend jaar elk een nieuwe plant kunnen vormen.

De aardappel, botonisch Solanum tuberosum geheten, behoort tot het grote geslacht der Solanaceae of nachtschaden, dat meer dan 2000 soorten telt, merendeels van oorsprong voorkomend in Zuid- en Midden-Amerika.
De nachtschadenfamilie is economisch van aanzienlijk belang: ze omvat voedselplanten als de tomaat, de aubergine en de paprika, maar ook de tabaksplant en verder een aantal hoogst giftige gewassen als de zwarte nachtschade en het (nu bij ons zeldzame) bilzenkruid, die in de farmaceutische industrie gebruikt worden.

Ook aardappels, niet immuun voor familie-eigenschappen, bevatten de giftige alkalo?de die solanine heet en voorkomt in alle groene delen van het gewas - de stelen, het loof en de bessen - die dan ook niet gegeten mogen worden. Het zaad van aardappels of tomaten moet men evenmin laten ontkiemen (zoals gedaan wordt met mosterdzaad of sterrekers). Groene plekken die op de aardappel ontstaan als hij aan licht is blootgesteld dienen te worden uitgesneden. De sporen solanine aanwezig in de knollen worden geacht bij te dragen aan de karakteristieke smaak en worden bij de bereiding door verhitting onschadelijk gemaakt.