PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462



PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522



PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

Alleen in hutspot?
 
 

Alleen in hutspot?

Al heb je nog zo'n trek, wat er op dit bord ligt zal er zeker niet ingaan.

Toch is deze bijzondere maaltijd voor een deel gemaakt van aardappelen, van aardappelzetmeel om precies te zijn. Aardappelzetmeel wordt gebruikt in veel producten, zoals de saus bij de lasagne, een bakje roomijs of het voer voor de goudvissen. En wist je dat de cr?me om je huid jong te houden of de pillen die de huisarts je voorschrijft, voor een groot deel uit aardappelzetmeel bestaan?


Het is maar te hopen dat jij thuis nog iets anders voorgeschoteld krijgt dan zo'n bijzondere maaltijd. Hutspot bijvoorbeeld. Hutspot is een puur Nederlandse maaltijd van gekookte en daarna gestampte aardappelen, winterpeen, uien met stukjes spek en rookworst. Een stevig gerecht voor in de winter. Zo zijn er meer stamppotten: boerenkool, zuurkool en stamppot rauwe andijvie.

In Nederland zijn aardappelen heel belangrijk.  Aardappelen zijn onder te verdelen in drie soorten: consumptie-aardappelen, pootaardappelen en zetmeelaardappelen. Het lijkt misschien vreemd, maar de producten op het bord op de tekening worden voor een deel toch echt gemaakt van aardappelzetmeel. Voor de fabricage van deze producten worden zetmeelaardappelen gebruikt. Deze aardappelen vormen maar een deel van de aardappelen die de Nederlandse boeren oogsten. Het belangrijkst zijn de consumptie-aardappelen. Daarover gaat dit verhaal dan ook voornamelijk. 

De drie soorten

  1. De aardappelen die bij jou thuis op tafel komen zijn consumptieaardappelen. Dat is ook de soort die de boeren het meest verbouwen. Ze vormen ongeveer 50% van de totale Nederlandse aardappeloogst. Je kunt ze met een beetje fantasie op veel verschillende manieren eten. Gekookte of gebakken aardappelen, friet en chips ken je natuurlijk wel. Maar krijg je ook wel eens Pommes Parisiennes of R?sti op je bord? Of spiraalfrites en Gratin Dauphinois?
  2. Ongeveer 15% van alle aardappelen die in Nederland verbouwd worden, zijn pootaardappelen. Vergeleken met consumptie-aardappelen lijkt dit aandeel niet zo groot, maar voor Nederland is het een belangrijke soort. Veel pootaardappelen worden namelijk ge?xporteerd en ons land neemt hierbij een wereldwijde koppositie in. Pootaardappelen zijn speciaal geteelde en zorgvuldig uitgezochte aardappelen zonder ziekten of beschadigingen. Met een pootaardappel kan een boer weer nieuwe aardappelen telen. Eenmaal gepoot in de grond, groeit de gezonde plant uit met een flinke oogst aan aardappelen. Afhankelijk van de teelt en het ras groeien hieruit weer consumptie-aardappelen, zetmeelaardappelen of opnieuw pootaardappelen.
  3. Zetmeelaardappelen of fabrieksaardappelen worden geteeld, zoals de naam al zegt, om zetmeel van te maken. Zetmeelaardappelen kun je niet tot smakelijke aardappelen koken om ze feestelijk op te dienen. Eenmaal gekookt blijft er alleen een soort aardappelpap van over. Dat is niet echt om van te watertanden. Deze soort vormt 35% van de aardappeloogst. 

 

E?n frietzak m?t graag... Sommige fabrikanten zijn heel creatief in het bedenken van nieuwe aardappelproducten. Zo kun je bij een aantal snackbars in Nederland niet alleen de frietjes opeten, maar ook de zak waarin ze zitten. Deze eetbare zak is gemaakt van aardappelzetmeel.