PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

Een fabriek zonder dak
 
 

Een fabriek zonder dak

Je zou kunnen zeggen dat aardappelen worden 'gemaakt' in een fabriek zonder dak. Dat is wel handig, want licht, warmte en regenwater kunnen er zo bij. Het land is de werkvloer en de hardwerkende boer is zowel directeur, arbeider als verkoopleider. Bekijk op de volgende foto's eens wat deze duizendpoot het hele jaar door doet. 
 
De herfstmaanden:

Na het rooien van de aardappelen bemest de boer zijn land. Daarna wordt de grond tot 30 centimeter diepte omgeploegd.  

De wintermaanden:

Het land ligt er stil bij. Grote kluiten aarde vallen door bevriezing in kleinere brokjes uit elkaar. De grond wordt daardoor los. De boer heeft nu tijd om een cursus te volgen, vakliteratuur te lezen, de boekhouding bij te werken, contracten met aardappel-verwerkende fabrieken en aardappelhandelaren af te sluiten of nieuwe plannen te maken.  

Maart: 

De boer laat een partij pootaardappelen bezorgen.  

April:

Met een cultivator maakt de boer de grond verder los en bemest hem daarna goed met kunstmest. Een pootmachine legt de pootaardappelen in rijen op de grond en dekt 'de piepers' toe met een laagje losse aarde.  

Mei: 

De rijen worden met een rijenfrees opgehoogd.  

De zomermaanden:

De aardappelplanten gaan flink groeien. Nu maar hopen dat het weer niet te nat of te droog is. Als de grond lange tijd erg nat wordt, kan de boer daar weinig aan doen. Als het te droog is, gebruikt hij een beregenings-installatie.  

September:

De aardappelen worden geoogst en in de schuren opgeslagen. Van daaruit gaan ze naar de aardappel-verwerkende industrie of de aardappelhandel.  

Als het erg koud was, stopten boerenkinderen vroeger een hete aardappel in elke jaszak als ze naar school gingen. Het was een soort kacheltje voor hun handen. Op school konden ze deze handenwarmer nog opeten ook.

Lang geleden leefden in Zuid-Amerika de Inca's. Dit volk had een heel bijzondere manier om aardappelen te bewaren. Met blote voeten trapten ze de aardappelen plat, zodat het vocht eruit kwam. De platte, droge aardappelkoeken bevroren 's nachts en konden twee jaar later nog gegeten worden.


Op de foto's zie je dat het werk van de boer sterk gemechaniseerd is (er worden allerlei machines bij gebruikt). Zeventig jaar geleden was dat allemaal handwerk. De kinderen uit een boerengezin moesten in sommige maanden hard meewerken. Omdat bij de aardappeloogst in de maand september veel boerenkinderen daarom van school wegbleven, besloten de scholen om een week vakantie in te lassen. Van deze herfstvakantie heb jij nog steeds profijt. Als je tenminste niet de auto moet wassen, boodschappen moet doen, lege flessen naar de glascontainer moet brengen, je kamer...  

Koele types met een donkere kijk op het leven en droge humor. Aardappelen dus. Ze blijven wel een jaar goed in een donkere, geconditioneerde (de lucht wordt kunstmatig voorzien van een beetje vocht) schuur bij een temperatuur van 5 tot 10 graden Celsius. Ze houden hun voedingswaarde, worden niet lelijk en spruiten niet. Thuis bewaar je de aardappelen ook koel, droog en donker. Vroeger bewaarden de mensen de aardappelen vaak in een kist in de schuur of in een apart aardappelhutje.