PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

Een gezond milieu
 
 

Een gezond milieu

Een boer wil graag veel gezonde aardappelen van zijn land. Om een goede oogst te krijgen, bemest hij daarom zijn percelen regelmatig met kunstmest of natuurlijke mest (koeien- en varkenspoep). Ook moet hij van tijd tot tijd gewasbeschermings-middelen (chemische middelen) gebruiken om aardappel-ziekten te voorkomen of om schadelijke insecten uit de aardappelen te houden. 


Sommige aardappelrassen hebben meer mest en gewasbeschermingsmiddelen nodig dan andere. Als deze middelen veel worden gebruikt, is dat niet gunstig voor het milieu. De boer beseft dat als geen ander, want hij werkt tenslotte hele dagen in de natuur. En zijn land is zijn broodwinning. Er zijn ook andere manieren om gezonde aardappelen te telen. Bijvoorbeeld rassen verbouwen die niet zo gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Ook moeten aardappelen ieder jaar op een ander deel van het land worden verbouwd.  

De Nederlandse aardappeltelers, handelaren en fabrikanten hebben op eigen initiatief afspraken gemaakt over gezonde aardappelteelt met minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Deze afspraken, en de maatregelen die de komende tijd worden genomen, staan in het Milieuactieplan Aardappelen.  

Er zijn ook boeren die aardappelen op een nog milieuvriendelijkere manier verbouwen. Zij gebruiken zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Aardappelen van deze boeren herken je aan het Milieukeurmerk op de verpakking. Je weet dan dat bij de teelt van deze aardappelen serieus gewerkt is aan het gezond houden van het milieu.  

Een aantal boeren gaat nog een stapje verder. Zij verbouwen aardappelen op een biologische manier en gebruiken hierbij helemaal geen chemische middelen en kunstmest. Op de verpakking van hun producten zie je dan een EKO-keurmerk staan. Dit is een garantie voor een biologische teelt. De teelt is wel moeilijker en de opbrengst is minder. Je moet er in de winkel dan ook meer voor betalen.  

Tot slot

Aardappelen zijn dus belangrijk voedsel. Ze zijn heel gezond en bovendien heel lekker. Wie houdt er niet van een frietje? Over de hele wereld eten mensen aardappelen. Bovendien worden er veel producten van gemaakt. Denk nog maar eens aan het bordje op de eerste tekening van pagina twee. De aardappel, van alle markten thuis.