PHP ERROR [8192]

mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/core/lib/ado/drivers/adodb-mysql.inc.php:462PHP ERROR [2]

array_merge(): Argument #3 is not an array
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:522PHP ERROR [2]

Invalid argument supplied for foreach()
/home/aardappel/domains/aardappelpagina.nl/public_html/Modules/page/page.php:524

Milieu
 
 

Milieu

De aardappel en het milieu

Om aardappelen te beschermen tegen allerlei ziekten en plagen gebruiken de meeste telers gewasbeschermingsmiddelen. In Nederland beperken de telers het gebruik daarvan zoveel mogelijk. De Nederlandse aardappelsector is bovendien constant bezig om de teelt milieuvriendelijker te maken. 
 
Een milieuvriendelijke teelt wordt door de moderne consument steeds belangrijker gevonden. Vandaar dat veel supermarktketens in Europa zelf eisen opleggen aan hun leveranciers ten aanzien van het gebruik van middelen, zoals met de richtlijnen van de Global-Gap. Bij biologisch geteelde aardappelen worden helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

Vanaf 2002 zijn biologische aardappelen uit Europa herkenbaar aan het hiernaast afgedrukte logo. Nederlandse biologisch geteelde aardappelen dragen nu het EKO-logo op de verpakking. Om zo min mogelijk ziekten en plagen te krijgen, telen biologische boeren aardappelrassen die goed bestand zijn tegen allerlei ziekten. De opbrengst per hectare van biologisch geteelde aardappelen ligt lager dan de opbrengst van traditioneel geteelde aardappelen. De biologisch geteelde aardappel heeft daardoor doorgaans een hogere inkoopprijs dan de gangbaar geteelde aardappel. 

Daarnaast zijn er Nederlandse aardappelen die zijn geteeld volgens de strenge richtlijnen van de Stichting Milieukeur of het Kwaliteitsproject Akkerbouw (KPA). Dit betreft ge?ntegreerde teelt, waarbij de teler zo min mogelijk kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en gericht is op een kwalitatief hoogwaardige en duurzame wijze van telen. Als er dan al gewasbeschermingsmiddelen ingezet worden, zijn dat middelen die het milieu het minst belasten. 

Gewasbeschermingsmiddelen worden uitsluitend op het loof van de aardappelplant gebruikt en bevinden zich dus niet in de aardappel zelf. Kiemremmingsmiddelen zijn de enige middelen die ?p de aardappelknollen kunnen voorkomen doch niet in de aardappel zelf. Bovendien komt dit alleen voor bij aardappelen die later in het Nederlandse aardappelseizoen (van maart tot juli) worden verkocht. Heel kleine restanten kunnen op de schil achterblijven. Ondanks dat de aardappelen al zijn gewassen bij de kleinverpakker, wordt geadviseerd om aardappelen die in de schil gekookt worden, van tevoren goed onder de kraan af te borstelen.